Karate

Karate története

A karate-do indiai-kínai fejlődéstörténetű, okinawai eredetű pusztakezes harci művészet. Az eredetileg Okinawa-te-nek nevezett (okinawai kéz) pusztakezes módszert később már karate-jutsu (kínai kéz művészete) néven ismerték. Amikor Japánba került, az okinawaiak felháborodására nevét úgy változtatták meg, hogy a "kara" szót más jellel írták le, ami az azonos ejtés ellenére nem kínait, hanem üreset jelentett. A karate-do elnevezés tehát japán, szó szerinti jelentése: üres kéz útja, ahol az út (do) szellemi utat, élet- és gondolkozásmódot jelöl.

A karate szülőföldje, a Ryukyu szigetcsoporthoz tartozó Okinawa szigete Japán és Kína között helyezkedik el, kultúráját és fejlődését a kínai és japán hatások együttesen alakították.

1609-ben Japán katonai megszállás alá helyezte a szigetcsoportot. Betiltották mindenfajta fegyver használatát, és a harci művészetek gyakorlását sem engedélyezték. A tiltás csaknem 300 éven át tartó érvényessége ellenére az Okinawa-te nem veszett el. A fegyveres technikákat az okinawai nemesi kasztban apáról fiúra hagyományozták, míg a köznép soraiban titokban tartott tréningek zajlottak. Miután a fegyverek tiltását szigorúan ellenőrizték, az okinawaiak hétköznapi munkaeszközeiket kezdték fegyverré fejleszteni. Így alakult ki a kobudo, ami a későbbiekben a pusztakezes harci művészet szerves részévé vált.

A XX. század elején bekövetkezett a konszolidáció: engedélyezni kezdték a harci művészetek nyílt gyakorlását. Sőt, 1903-tól a művészet a hivatalos oktatás részeként is megjelenhetett. Ekkor váltotta fel az addigi elnevezést a karate jutsu.

Az addig kizárólagosan Okinawán gyakorolt harci művészet 1921. március 6-án lépett ki a nyilvánosság elé, amikor a modern karate megalapítójának tartott Gichin Funakoshi és más mesterek bemutatót tartottak Hirohito régenshercegnek (későbbi császárnak) Japánban, elindítva ezzel a karate jutsu nemzetközivé válását.

A klasszikus karate a test, a szellem és a lélek művészete. Nem csupán fizikális tréning, hanem törekvés olyan harcossá válni, aki képes a testét és lelkét egyaránt uralni. A karate nem csak az önvédelem eszköze: gyakorlása javítja a vérkeringést, fejleszti a fizikumot, mozgásanyaga a test valamennyi izmát és ízületét igénybe veszi, ily módon egészségmegőrző, kondicionáló hatású.

A karatéban az övek színe jelzi, hogy viselőjének milyen a tudásszintje. A kezdők fehér övet viselnek, és a színek annál sötétebbek, minél elmélyültebb a karatéka tudása. A fehér övtől a barna övig "kyu", vagyis tanuló fokozatokról beszélünk. Aki elérte a fekete övet, "dan"-okat szerezve fejlődhet tovább.

A technikák a test érzékeny pontjaira irányuló rúgásokban, ütésekben és védésekben összegződnek. Alapvető filozófia, hogy "a karatéban nincs első támadás", ezáltal a harcmodor a védekezésre épül. Mindazonáltal a karate az 1930-as évektől kezdődően szakított a kizárólag filozofikus szemlélettel, és idővel az egész világon elterjedt küzdősporttá vált.

Karate stílusunk

"A különbség a lehetetlen és a lehetséges között az egyén akarata"(H.Otsuka) 

A Wado-ryu egyike az öt tradicionális karate stílusnak. Rajta kívül még a Shotokan, a Shito-ryu, a Goju-ryu és a Kyokushin azok az irányzatok, amelyek a karate gerincét képezik Japánban és szerte a világon.

Alapítója Otsuka Hironori mester, aki Shimodatéban, Ibaragi prefektúrában született 1892-ben. 

29 évesen elnyerte az iskola legmagasabb fokozatát, a menkyo kaydent (minden ismeret elsajátítását tanúsító irat).

1922-ben eljutott Otsukához annak a tokiói harcművészeti bemutatónak a híre, ahol Gichin Funakoshi bemutatta az általa kifejlesztett pusztakezes önvédelmi rendszert, a karatét. 

Otsuka felkereste Funakosit és rövid időn belül tanítványává vált. A két mester hamar barátságot is kötött.  Pár év alatt Funakoshi asszisztense lett és több publikációja valamint szakmai kiadványa elkészítésében is részt vett. Otsuka azonban nem elégedett meg a katák gyakorlásával. Saját elképzelései alapján páros gyakorlatokat hozott létre Yakusoku kumite néven, amit az akkori tanítványival rendszeresen gyakoroltatott. Funakoshi továbbra is ragaszkodott a kata központú karatéhoz, míg Otsuka 1929-ben a Shindo Yoshinryu és a Shotokan karate technikák vegyítéséből létrehozta a később Wado-ryu néven ismerté vált stílus alapjait.

Wa jelentése:  béke, a harmónia, a lágyság, de használják arra is, hogy Japán.

Do jelentése: Út.

Ryu jelentése: Stílus, irányzat, iskola.

Erre az irányzatra jellemzőek a Jujutsuból átvett dobások, földre vitelek és karfeszítések, könnyed testkitérések, a blokkokkal (Ten-I, Ten-Tai, Ten-Gi) vagy éppen a támadással (Nagashitsuki) egy időben történő hely- illetve helyzetváltoztatások. Ezekkel a mozdulatokkal Otsuka elérte, hogy nemcsak a védekezés után, hanem a védéssel egy időben is megtörténhet és kivitelezhető az ellentámadás. Ez hatalmas fejlődést jelentett a Wado-ban és a mai modern karate kialakulásában.

Később a Wado irányzatból szövetséggé, vagyis Wado-kai néven működő szervezetté alakult át (Kai = szervezet, szövetség.). Ettől kezdve irányzatunk  Wado-kai, amit napjainkban szerte a világon JKF Wado-kai néven ismernek. (A JKF a Japan Karate Federation elnevezés) 

Napjainkban a Wado legnagyobb és legátfogóbb szervezete továbbra is az Otsuka Hironori által egykor Wado-ryu néven működtetett irányzat, a mai JKF Wado-kai, amely 1964 óta folyamatos és szoros együttműködést tart fenn a Japán Karate Szövetséggel (JKF), illetve a Karate Világ Szervezettel (WKF).

Otsuka Hironori sensei 89 évesen, 1982. január 29-én hunyt el. Írásaiban azt tanította, hogy a harcművészet nem pusztán harci technikák gyakorlásából áll, mellette a béke és a harmónia az, amit magunkban keresnünk kell.

Torony Sportegylet

Egyesületünk 1992 december 20-án alapult. A tradicionális karate mellett versenyzők nevelésével is foglalkozunk. Számos nemzetközi bajnokságra kvalifikáltunk, melyről tapasztalattal és többen érmekkel tértek haza. 

Hangsúlyt fektetünk a tradicionális karate oktatásra, a test és lélek egyensúlyban tartására, a tradíciók ismertetésére és az általános egészség megőrzésre. 

2012-ben megkezdtem a karate edzések oktatását Kismaroson. Évről évre bővülő klubunk az ország több pontján tart edzéseket. 

Jelenleg, Verőce, Kismaros, Nagymaros és Szokolya körzetében tartok foglakozásokat. 

Facebook oldalunk: 

https://www.facebook.com/karate.kismaros